
Cum să bei oțet de mere?
-
32,99 RON
Oțet de mere - de ce merită să-l bei?
Oțetul de mere este unul dintre cele mai bine studiate superalimente. Acționează excelent și fiabil, motiv pentru care este de interes nu doar pentru nutriționiști. Proprietățile valoroase ale oțetului au fost de multe ori cercetate în laboratoare și descrise în reviste științifice.
Proprietățile oțetului de mere, adică 10 motive pentru a consuma oțet de mere, confirmate științific:
- Ucide bacteriile - acționează natural și blând. S-a confirmat efectul de combatere a bacteriilor E. Coli și S. aureus de către oțetul de mere.
- Ajută la eliminarea infecțiilor fungice - în acest scop este utilizat atât intern, cât și extern. S-a confirmat efectul de combatere a ciupercilor din grupa C. albicans.
- Acționează ca un probiotic - sprijină microbiomul intestinal, crescând numărul de bacterii Lactobacillus și Bifidobacterium.
- Reglează nivelul acidului gastric - în situația în care stomacul produce prea puțin acid. În cazul în care cauza arsurilor la stomac nu este hiperaciditatea, ci de exemplu stresul sau greșelile dietetice, poate ajuta la combaterea problemei.
- Scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor, reducând riscul de ateroscleroză sau accidente vasculare cerebrale.
- Scade tensiunea arterială, sprijinind funcționarea inimii.
- Conține o mulțime de antioxidanți care protejează celulele organismului, distrugând radicalii liberi. În acest fel, ne protejează de exemplu de cancer sau boala Alzheimer. Sunt vitamine din trei grupe (A, E, D), polifenoli, chinone și catecholamine.
- Crește senzația de sațietate, sprijinind astfel procesul de slăbire. Dacă adăugăm oțet de mere la masă, energia din alimente va fi eliberată mai lent și mai eficient.
- Ajută la tratarea diabetului, scăzând nivelul zahărului din sânge. Reglează metabolismul zaharurilor și îmbunătățește, de asemenea, sensibilitatea celulelor la insulină.
- Îmbunătățește procesele digestive. Datorită prezenței pectinelor și sprijinului pentru microbiom, oțetul de mere poate fi util în caz de constipație.
Cum să bei oțet de mere?
Începe cu o lingură mare de oțet de mere (15 ml) diluată în apă sau altă băutură. Bea oțet de mere cu o jumătate de oră înainte de micul dejun și cu o jumătate de oră înainte de prânz / cină.
Alege-ți momentul în care ai masa principală a zilei. Oțetul de mere, ca orice produs natural, poate sprijini sănătatea noastră atunci când este utilizat regulat, pe o perioadă mai lungă, fiind inclus în dieta zilnică. Persoanele care folosesc oțet de mere viu spun că au observat primele efecte după o lună, două sau trei.
Când să bei oțet de mere, dimineața sau seara?
Oțetul de mere merită să fie consumat cel puțin de două ori pe zi. Prima porție poate fi luată pe stomacul gol. Următoarea, înaintea mesei principale a zilei.
Crește-ți treptat cantitatea de oțet la două linguri mari de două ori pe zi. A doua porție de oțet din timpul zilei poate fi folosită și ca adaos sau condiment. Oțetul de mere se potrivește cu castraveți murați, marinate pentru carne și pește, dressinguri, supă de roșii, legume murate. Ai grijă să nu depășești doza zilnică - pentru marinată, supă, cremă de sandvișuri, de asemenea, nu mai mult de 2 linguri mari de oțet!
Oțet de mere pe stomacul gol - este o idee bună?
Oțetul de mere poate fi inclus în dieta unei persoane sănătoase chiar înainte de micul dejun, pe stomacul gol. Cum să consumi oțet de mere pe stomacul gol?
Apă cu oțet de mere pe stomacul gol:
• 250 ml apă + 1 lingură de miere + 1-2 linguri de oțet de mere
Adaosuri bune vor fi condimentele care stimulează metabolismul și sprijină imunitatea: ghimbir, scorțișoară, turmeric, piper cayenne.
Oțet de mere împreună cu masa principală
Dressing cu usturoi și muștar:
• 2 linguri de ulei de floarea-soarelui + 1 lingură de apă + 1-2 linguri de oțet de mere + 1 linguriță de muștar + 1 linguriță de miere + jumătate de cățel de usturoi trecut prin presă
Tzatziki:
• 1 castravete lung (dat pe răzătoare și stors) + 1 lingură de ulei de măsline + un iaurt mic grecesc + 1-2 linguri de oțet de mere + un cățel de usturoi trecut prin presă
Condimente: piper, sare, mărar
Cum să bei oțet de mere înainte de prânz?
Regula generală de diluare este aceasta: maximum 2 linguri de oțet la un pahar de lichid (apă, suc, ceai). Ne dorim, de asemenea, ca băutura să fie la o temperatură scăzută, pentru a nu distruge prin fierbere multe dintre componentele valoroase ale oțetului de mere.
Smoothie de fructe:
• 2 mere + 1 portocală + 1-2 linguri de oțet de mere + 2 cm de ghimbir proaspăt
• Blendăm în blender sau folosim un storcător cu rotație lentă.
Consumul de oțet de mere sub formă de oxymel:
• Un mod excelent de a introduce oțetul de mere în dietă este așa-numitul cidru de foc, adică oxymel. Compoziția sa constă exclusiv din ingrediente naturale, puternic antibacteriene. Un shot energizant de oxymel înainte de prânz / cină sau chiar înainte de micul dejun este un mod excelent de a sprijini digestia și imunitatea cu o singură băutură.
Consumul de oțet cu apă, miere și scorțișoară:
• 250 ml apă + 1 lingură de miere + 1-2 linguri de oțet de mere + jumătate de linguriță de scorțișoară
Apă cu oțet fără miere:
• 250 ml apă + 1 lingură de sirop de păpădie + 1-2 linguri de oțet de mere + jumătate de linguriță de turmeric

Consumul zilnic maxim de oțet de mere nu ar trebui să depășească 60 ml, ceea ce înseamnă 4 linguri mari. Pentru ca efectele oțetului să se mențină pe parcursul întregii zile, împărțim cantitatea în două porții și o consumăm înainte de micul dejun și masa principală a zilei.
Cât timp să consumi oțet de mere pentru a vedea efectele?
Oțetul de mere poate fi consumat zilnic, timp de multe luni. Pentru o persoană sănătoasă, acesta este un produs sigur. Prezența oțetului de mere în dietă este de dorit pe tot parcursul anului și nu necesită pauze, atâta timp cât organismele voastre nu semnalează necesitatea unei pauze. Dacă aveți orice îndoieli privind utilizarea oțetului în cazul vostru, consultați-vă cu medicul de familie sau cu un gastroenterolog.
Cât timp se poate consuma oțet de mere?
• 365 de zile pe an - pentru o persoană sănătoasă, acesta este un produs sigur pentru utilizarea zilnică în dietă. Ca întotdeauna, este indicată autoobservarea.
Consumul de oțet de mere - efecte secundare în cazul consumului excesiv
În cazul în care cantitatea de oțet consumată este prea mare, primul semnal de avertizare vor fi disconforturile stomacale, inclusiv arsurile la stomac și nevoia prea frecventă de a merge la toaletă.
Oțet de mere și arsurile la stomac:
Oțetul de mere combate arsurile la stomac sau le intensifică? Răspunsul depinde de cauza apariției arsurilor la stomac la o anumită persoană.
Oțetul de mere combate arsurile la stomac dacă apar din cauza:
- supraalimentației
- stresului
- greșelilor dietetice - adică atunci când consumați prea multe alimente prăjite, dulci, procesate excesiv
- consumului insuficient de lichide
- producției lente de sucuri digestive de către organism din orice alt motiv
- ai hiperaciditate gastrică
- ai probleme de închidere a sfincterului esofagian inferior
Consumul de oțet de mere - contraindicații
Printre contraindicații se numără în principal bolile gastrointestinale, inclusiv hiperaciditatea menționată mai sus. Dacă din orice alt motiv sunteți sub tratament într-o clinică gastroenterologică, trebuie să vă consultați cu un specialist înainte de a introduce oțetul de mere în dietă.
Contraindicații privind consumul de oțet de mere:
• 365 de zile pe an - pentru o persoană sănătoasă, acesta este un produs sigur pentru utilizarea zilnică în dietă. Ca întotdeauna, este indicată autoobservarea.
- Ostman E, Granfeldt Y, Persson L, Björck I. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602197. PMID: 16015276.
- Carol S. Johnston, Cindy M. Kim, Amanda J. Buller; Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care 1 January 2004; 27 (1): 281–282.
- Ebihara K, Nakajima A: Effect of acetic acid and vinegar on blood glucose and insulin responses to orally administered sucrose and starch. Agric Biol Chem 52:1311–1312, 1988
- Matsuda M, DeFronzo RA: Insulin sensitivity indices obtained from oral glucose tolerance testing. Diabetes Care 22:1462–1470, 1999
- Ogawa N, Satsu H, Watanabe H, Fukaya M, Tsukamoto Y, Miyamoto Y, Shimizu M: Acetic acid suppresses the increase in disaccharidase activity that occurs during culture of Caco-2 cells. J Nutr 130:507–513, 2000
- Fushimi T, Tayama K, Fukaya M, Kitakoshi K, Nakai N, Tsukamoto Y, Sato Y: Acetic acid feeding enhances glycogen repletion in liver and skeletal muscle of rats. J Nutr 131:1973–1977, 2001
- Fushimi T, Suruga K, Oshima Y, Fukiharu M, Tsukamoto Y, Goda T. Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet. Br J Nutr. 2006 May;95(5):916-24. doi: 10.1079/bjn20061740. PMID: 16611381.
- Na L, Chu X, Jiang S, Li C, Li G, He Y, Liu Y, Li Y, Sun C. Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur J Nutr. 2016 Apr;55(3):1245-53. doi: 10.1007/s00394-015-0937-7. Epub 2015 Oct 18. PMID: 26476634.
- Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-90. doi: 10.7754/clin.lab.2013.130528. PMID: 24839821.
- del Campo G, Berregi I, Santos JI, Dueñas M, Irastorza A. Development of alcoholic and malolactic fermentations in highly acidic and phenolic apple musts. Bioresour Technol. 2008;99:2857–63. doi: 10.1016/j.biortech.2007.06.007.
- Avci A, et al. Effects of apple consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Exp Aging Res. 2007;33:429–37. doi: 10.1080/03610730701525352.
- S, Hajimardloo A, Mindare HK. Dietary effect of apple cider vinegar and propionic acid on immune related transcriptional response and growth performance in white shrimp. Litopenaeus vannamei. Fish Shellfish Immunology. 2017;60:60–71. doi: 10.1016/j.fsi.2016.11.030.
- Nazıroğlu M, et al. Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. J Membr Biol. 2014;24:667–73.
- Budak NH, et al. Effects of apple cider vinegars produced with different techniques on blood lipids in high-cholesterol-fed rats. J Agric Food Chem. 2011;22–59(12):6638–44. doi: 10.1021/jf104912h.
- Yang J, Li Y, Wang F, Wu C. Hepatoprotective effects of apple polyphenols on CCI4-induced acute liver damage in mice. J Agric Food Chem. 2010;26–58(10):6525–31. doi: 10.1021/jf903070a.
- Denis, M. C. et al. Apple peel polyphenols and their beneficial actions on oxidative stress and inflammation. Furtos A, Dudonne S, Montoudis A, Garofalo C, Desjardins Y, Delvin E, Levy E. PLoS One8(1) (2013).
- Mota AC, et al. Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis. J Prosthodont. 2015;24(4):296–302. doi: 10.1111/jopr.12207.
- Safari R, Hoseinifar SH, Nejadmoghadam S, Khalili M. Apple cider vinegar boosted immunomodulatory and health promoting effects of Lactobacillus casei in common carp (Cyprinus carpio) Fish Shellfish Immunol. 2017;7(67):441–448. doi: 10.1016/j.fsi.2017.06.017